ΑΡΘΡΑ

ΑΡΘΡΑ

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗΣ

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗΣ

Πόση προσοχή δίνουμε στην εσωτερική μας φωνή; Αυτή τη φωνή που μας προειδοποιεί για κάποιο πρόσωπο ή μας παροτρύνει να αρπάξουμε μία ευκαιρία; 

Ένα βλέμμα, η αύρα ενός ανθρώπου, ακόμα και η ενέργεια συγκεκριμένου χώρου μπορούν να επιστρατεύσουν άμυνες και να μας θέσουν σε εγρήγορση. Αυτή η αντίδραση οφείλεται στη διαίσθηση.

Διαίσθηση ή ενόραση είναι η αντίληψη και η γνώση κάποιων πραγμάτων, που δεν προκύπτει από τις αισθήσεις ή τη λογική αλλά με τρόπο απροσδιόριστο. Πιο απλά αποδίδεται ως η γρήγορη και άμεση γνώση που δεν είναι προιόν λογικής επεξεργασίας ή αναλυτικής σκέψης.

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, τον ασυνείδητο νου, αφορά προηγούμενη γνώση, εικόνες και βιώματα που αποθηκεύτηκαν εκεί χωρίς τη δική μας επικύρωση. Με την κατάλληλη αφορμή πυροδοτούνται, είτε για να μας προστατεύσουν από μία κατάσταση, είτε για να μας ενθαρρύνουν να αξιοποιήσουμε μία ευκαιρία ή να πάρουμε μία απόφαση.     

Γνωστή και ως ένστικτο, η διαισθητική ικανότητα δεν αποτελεί προνόμιο ορισμένων ανθρώπων. Αποτελεί μέρος της ευφυίας και των γνωστικών δεξιοτήτων μας. Ανήκει επομένως σε όλους, αν και η πλειοψηφία την αγνοεί δίνοντας πίστη μόνο στη λογική και συγκροτημένη σκέψη.

Οι πιο τυχεροί έχουν ανεπτυγμένη την έκτη αίσθηση, ενώ άλλοι καθόλου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να την εξασκήσουν και εξελίξουν.

Όπως εύστοχα παρατήρησε ο Άλμπερτ Άινσταιν: «Το διαισθητικό μυαλό είναι ένα ιερό δώρο και το αναλυτικό, ορθολογικό μυαλό είναι ένας πιστός υπηρέτης. Δημιουργήσαμε μια κοινωνία που τιμά τον υπηρέτη, αλλά έχει ξεχάσει το δώρο».

Χρήσιμη είναι και η τοποθέτηση του Osho: «Όταν η λογική αποτυγχάνει, μόνο η διαίσθηση μπορεί να βοηθήσει. Και όλοι οι μεγάλοι επιστήμονες το έχουν συνειδητοποιήσει. Όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις τους δεν πραγματοποιούνται από τη λογική αλλά από τη διαίσθηση».

Επιστημονικά τεκμηριωμένη, η διαίσθηση απολαμβάνει το προνόμιο της εμπιστοσύνης του 73% των επιχειρηματιών σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων. Διακεκριμένοι επαγγελματίες εμπιστεύονται περισσότερο το ένστικτο, σε αντίθεση με τους υφιστάμενους τους που βασίζονται κυρίως στα γεγονότα.

Έστω και αν κάποιοι δεν πιστεύουν στη διαίσθηση, είναι σε θέση να πιάσουν τα σήματα που αυτή εκπέμπει και να ακούσουν τη φωνή της. Αρκεί να έχουν τα αυτιά τους ανοικτά και να αντιληφθούν τη σπουδαιότητά της.

Όταν κάτι δεν μας «κολλάει» χωρίς να είμαστε σε θέση να το ερμηνεύσουμε, καλό θα ήταν να λάβουμε τα μέτρα μας. Αντίθετα, όταν κάτι μας κάνει «κλικ», ας μην το προσπεράσουμε. Κάποιος φύλακας άγγελος έχει κάτι να μας πει…

Ιωάννα Ξανθούλη, Master Life Coach, Parent Coach, Accredited Practitioner Coach από τον IAPC&M (International Authority for Professional Coaching and Mentoring), μέλος της ICF Κύπρου και ICM (International Coaching and Mentoring) Ελλάδας

 

Άρθρο δημοσιευμένο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ